Mozgásformák a Városi Szabadidőközpontban

Szigethalmon számos lehetőség közül választhatnak azok, akik rendszeresen szeretnének sportolni, táncolni. Most azokat a mozgásformákat mutatjuk be röviden, amelyekkel a Városi Szabadidőközpontban találkozhatnak az érdeklődők. Kínálatunkban egyaránt megtalálhatóak a dinamikusabb és a kímélőbb sportok, így gyakorlatilag minden korosztálynak, egészségi és edzettségi szintnek tudunk egy-egy alternatívát mutatni.

Kezdjük a legelején ! A Maminbaba – Hordozós latin fitness egy igazán szórakoztató, mégis csinosító mozgásforma latin tánc alapokkal. Könnyen követhető elemekből áll, így sem táncos, sem másféle sportos előképzettség nem szükséges hozzá. Nagy előnye, hogy gyermekekkel együtt végezhető, mert a Maminbaba órák alatt a babák valóban a hordozóba kötve, vagy még a pocakban ringatóznak a kellemes zenére. Ringatóznak, mert csak olyan mozdulatokat végeznek, ami a babáknak és az anyukáknak is kellemes, és a zene is bababarát hangerővel szól. Így aztán a picik gyakran elalszanak, mialatt anyukájuk kikapcsolódik és észrevétlenül fogy.

3 éves kortól (egészen 8 éves korig) ajánlott a Vitál torna játékos mozgásfejlesztése, ahol különböző eszközök használatával végzik a mókás feladatokat a gyermekek testi-lelki-szellemi egészségért – így már egészen kisgyerekkorban megtapasztalhatják az örömteli mozgás jótékony hatásait. Általános iskolásoknak, 6-14 éves lányoknak és vállalkozó kedvű fiúknak lehetőségük van versenyaerobikot tanulni. Ez a sport kiválóan fejleszti a ritmusérzéket, a mozgáskoordinációt, az erőnlétet és az állóképességet. A gyerekek csapatokban dolgoznak, ugyanakkor az ügyesebbek egyéni vagy duó gyakorlatokat is bemutathatnak a versenyeken.
A hip hop is befészkelte magát Színház termünkbe, kezdő és középhaladó szinten, gyermek és felnőtt táncoktatás egyaránt zajlik. A hip hop szorgos művelőjének jobban megy a tanulás, hiszen a tánc megmozgatja az agyféltekéket, javítja a mozgáskoordinációt és kitartásra nevel – mindezek következtében az iskolai eredmények is javulni szoktak.

A zumbát azoknak javasoljuk kipróbálni, akik a latin táncok sokszínűségét, temperamentumát szeretnék ötvözni a sporttal. Ez a nagyon élvezhető, emellett hatékony mozgásforma ajánlott mindenkinek, kortól és nemtől függetlenül, aki szeret táncolni, szeretne fogyni, tenni a saját egészségéért, jó közösségben sportolni. A klasszikus zumbán kívül két másik típus is megtalálható intézményünk falai között. A zumba stepet azoknak ajánljuk, akik kedvet éreznek a step aerobik táncos változatához. Ez a kombinált mozgásforma egy remek kardio- és lábformáló edzés zumba stílusban. A Strong by Zumba viszont már nem tánc, hanem a határainkat feszegető „HIIT”, vagyis saját testsúlyos, magas intenzitású intervall tréning, ahol a zene vezet. Mivel saját testsúlyos edzés, bárki elkezdheti, fokozatos a fejlődés.

A klasszikus alakformáló órák olyan gyakorlatokat tartalmaznak, amelyek a mindennapi életet teszik könnyebbé a tartóizmok (has, hát, ágyéki szakasz) megerősítésével. A tartásjavító és mozgásfejlesztő feladatokat saját testsúllyal, illetve eszközökkel végzik, általuk pedig az egyén erő- és állóképessége is nő.
A kangoo jumps magas energiafelhasználás mellett is képes kímélni az ízületeket és a gerincet, hiszen a speciális cipő használatával jelentősen csökken a „becsapódás” ereje. A súlytalanság érzésével szórakoztató, ugyanakkor hatékony zsírégető mozgásforma remek stresszoldó is.
A kímélő mozgásformák közé tartozik a gerincjóga is, ahol az alapmozgásokra épülő preventív gyakorlatsorokkal megelőzik, kiküszöbölik a mozgásszegény életmódból, helytelen testtartásból fakadó kezdődő gerincpanaszokat. Helyes légzés elsajátításával javítják az általános közérzetet, erősítik az idegrendszert és oldják a stresszt. A kortalan, vidám hangulatú nagyijóga foglalkozásokon lassítják a test szellemi és fizikai öregedési folyamatát. Életre keltik a gerincet, erősítik, nyújtják az izomzatot, „megolajozzák” az ízületeket, és légzés segítségével oldják a stresszt.

Gyógytornász által vezetett nyugdíjas tornára azokat várjuk, akik az aktív évek után is szeretnék egészségüket megőrizni, javítani, esetleg meglévő mozgásszervi panaszaikra keresnek megoldást.

Reméljük, hogy összefoglalónkkal sikerült segítséget nyújtanunk azoknak is, akik még csak most gondolkodnak a rendszeres testedzésen és azoknak is, akik új sportokat, táncokat szeretnének kipróbálni.

Az egyes mozgásformákról bővebben érdeklődni a Városi Szabadidőközpont elérhetőségein lehet :

24/889-229; 70/379-6356;  info@vszk.eu

Share your thoughts