Finomságok asztalainkon

Hoztunk nektek néhány receptet olyan ételekről, amelyek húsvétkor felkerülnek a kultis lányok asztalaira.

Zsani először sütött kalácsot, édesanyja hagyományát folytatta, aki gyakran készíti ezt a finomságot a sonka mellé. A VSZK gazdasági ügyintézője egy egyszerűbb, bögrés verziót választott, és azt ígéri, ezzel még a kezdő szakácsok is könnyen boldogulnak, mérleg hiányában sem kell a mennyiségek miatt aggódni.

Edit konyhájában folyton ott sürögnek a lányai, most is segédkeztek a locsolóváró sonkával, sajttal töltött kifli elkészítésében. Amint lehetőség lesz rá, a Helytörténeti Gyűjtemény technikai munkatársa a Tulipán Tanodában is bemutatja ezt az ízletes és laktató, sós finomságot.

A mimóza saláta Zajzi családjának nagy kedvence, elmaradhatatlan húsvéti fogás. Kulturális szervező kolléganőnk nemcsak a munkájában hagyatkozik kreativitására és gyakorlati érzékére: az eredeti Lajos Mari receptet saját tapasztalatai és ízlése szerint alakította.

A Helytörténeti Gyűjtemény vezetője – már csak „hivatalból is” – számos hagyományos receptet ismer. Ezúttal Ica néni kefires, meggyes süteményét mutatjuk be, ami ha nem is klasszikus húsvéti desszert, de könnyű és gyors elkészíthetősége, no meg az íze miatt mindenképpen az egyik kedvencünk.

Miközben ezen az összeállításon dolgozom, mellettem békésen fő a sonka. Hosszú órákon keresztül, éppen csak gyöngyözik a víz, majd a lében hagyom kihűlni. Utána ugyanabban a vízben főzöm meg a tojásokat, így jobb ízük lesz. A festett tojásokat végül szalonnával kicsit átdörzsölöm, hogy fényesebbek legyenek.

Kívánjuk, hogy teljék örömötök a húsvéti készülődésben, fogjátok be a család apraját-nagyját is, hogy a közös sütés-főzés valódi élmény legyen mindenkinek. Ha pedig kedvetekre való valamelyik recept, próbáljátok ki, és írjátok meg nekünk, hogyan sikerült!

Judy